A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2012. október 11., csütörtök

Szépen megöregedni

A héten két előadáson vettem részt, ahol meghívott kutatók tartottak előadást a doktori kurzusban.
A téma a viselkedés és a szinaptikus plaszticitás volt, de a szemináriumok leginkább a neurodegeneratív betegségek kezeléséről, megelőzéséről szóltak.
Az egyik előadő egy spanyol kutatónő, Lydia Giménez Llort volt. Ő a megelőző és gyógyszer nélküli kezeléskről tartott előadást. Az Alzheimer kórban (AD) szenvedőknél (a 75 év feletti emberek 35% szenved ebben) a legnagyobb gondot a szinaptikus kapcsolatok elvesztése okozza. Azért nem elhanyagolható az amiloid plakkok  felhalmozódása sem.
Sajnos a tüneteket csak eyhíteni lehet,  meggyógyulni ebből nem fog senki sem. Pedig ha belegondolunk, a Föld népessége egyre öregszik és 10 év múlva már az emberek 10% lesz 75 év feletti és nincs kiépítve még erre megfelelő rendszer. Az AD-ben szenvedő betegek sokszor nem ismerik fel családtagjaikat, elkóborolnak, dühöngő őrültként viselkednek. Szerintem ebben az esetben az otthoni ápolás túl nagy áldozatot kíván.
A lényeg, hogy a koffein rendszeres, mértéklees fogyasztása, a dohányzás! és a mozgás segíthet megelőzni a betegség kialakulsát. Mondjuk nem tudom mi jobb, 50 évesen tüdőrákban meghalni vagy 80 évesen öntudatlanul...
A másik előadó egy elismert portugál kutató, Alexandre Castro Caldas volt, aki a műveltség és az agyi demencia kapcsolatáró tartott előadást. Kutatások kimutatták, hogy a nők nagyobb eséllyel lesznek AD-sek mint a férfiak, viszont a művelt, képzett emberek kevésbé. A műveltség fontosabb mint a tanultság, szóval olvassatok és művelődjetek.
A mozgás és a sport is kiemelkedően fontos. A legrosszabb amit  viszont tehet valaki, hogy a tv vagy a számítógép előtt punnyad.
Akit bővebben érdekel a téma:
Education and the prevalence of dementia in AD- Robert Katzman, Neurology 1993
Cognitive reserve and lifestye- Scarmeas and Stern

"Nem mondom én, hogy elővigyázattal, megfontoltsággal és önuralommal elkerülheted a nyavaját. A betegség a mindent teremtő és mindent pusztító életnek egyik természetes kelléke és szerszáma. De a kivégzés módját legtöbbször magad választod. A természet jóságos hóhér: ha akarod, a csendes elégés, lassú ellobbanás bölcs és méltóságteljes halánemét nyújtja neked. De ha nem viselkedsz jellemednek megfelelően-feltételezve, hogy emberséges és jó a jellemed-, lassú tűzön pirít meg."