A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2012. október 7., vasárnap

Egy tökéletes hétvége

Ezen a hétvégén Portóba utaztam az egyik munkatársamékhoz.
Mivel pénteken ünnepnap volt (a köztársaság ünnepe), így kora délután hármasban csajok elindultunk Portó felé. Coimbrától egy órányira van a város és végig autópáyán lehet jönni. Az autópályák nagyon jól kiépítettek, bár elég furcsa rendszer van, mert van, hogy 1 km útszakaszért kell fizetni. Mikor odaértünk, először az óceánpartra vitt az utunk.
Leírhatatlanul gyönyörű. Egyre inkább realizálom, hogy az óceán vagy a tenger mellett kell élnem. Már csak hallgatni a hullámokat is megnyugtató. A víz persze hideg volt és sosem tudom normálisan kiszámítani, hogy mekkora hullám jön, így megint csurom víz lettem.
Az óceán után elmentünk egy bevásárlóközponba, amit a GPS segítségével is másfél órába telt megtalálni. Hiába, ez van, ha három nő utazik. A bevásárlóközpont minimum 7 emeletes volt és minden szinten másféle árut lehetett venni. Persze eltöltöttünk egy kis időt a ruhás részlegen. Itt is megtalálhatóak a világmárkák, de sok olyan van, amit nem ismerek otthonról.
Ezután Cristina egyik barátnőjéhez mentünk, aki meghívott minket vacsorára. Lin mikrobiológus, 26 éves és 10 éve jár a barátjával Nitroval (nagyon helyes srác, kár hogy foglalt…). Ott volt még Cristina tesója is és még egy lány. Igazából nem tudom, hogy otthon mennyire van ilyen, hogy ismeretlen embereket is vasorára invitálnak. Cristinát is két hete ismerem csak és volt olyan kedves, hogy 3 napra elhívott magához. A vacsora bolognai volt meg fagyi, nagyon jól főz Lin. Aztán megnéztük a Twilight első részét. Olyan 12-re értünk haza. A vendéglátómék lakása nagyon nagy és az év nagy részében csak a fiú lakik ott.
Másnap 10-kor elindultunk szüretelni szőlőt Portótól 30 km-re egy kicsi faluba. Megdícsértek engem és Samirat, mert kétszer annyit szedtünk le mint a többiek. Hiába, mi tudunk dolgozni. Aztán meghívtak ebédre minket. Sosem gondoltam volna, hogy valaha szőlőt fogok szüretelni Portóban. Örök élmény marad.
A szüret után elvittük Samirát 50 km-nyire egy városba, ahol egyik barátnőjével találkozott, akit 2 éve nem látott. Visszafelé kitaláltam, hogy este főzök valami magyaros kaját a vendéglátóimnak és átjöttek a tegnap esti barátok is. Nem volt nagyon kedvem bemenni várost nézni, pedig másik 3 munkatársam is ott volt. Mint kiderült, hajnali 5-ig partiztak, úgyhogy nem is bánom.
Gyümölcslevest és lecsót készítettem. Furi volt nekik a leves, mert hogy az inkább desszert mint leves. Az nem leves, amiben nincs zöldség. J
A lecsót viszont imádták, majnem mindenki evett belőle kétszer. Desszertnek Lin csinált apple clambelt (lehet nem így írják) és videóztunk.
Vasárnap délelőtt a városba mentünk egy múzeumba, mivel délelőtt ingyenes. A Serralves múzeumban Nedko Sorkov bolgár művész kiállítása volt. Hát, a modern művészet számomra elég absztrakt és érthetetlen, de azért volt pár jó installáció. A múzeum mellett van egy híres park is, picit sétáltunk ott. Aztán kocsival megnéztük a várost. Nem igazán volt kedvem sétálgatni, meg úgyis vissza fogok még menni Portóba legalább egyszer. Délután videójátékoztam Pyroval és este értünk vissza.
Nem tudok elég hálás lenni nekik, mert életem egyik legjobb hétvégéje volt. Remélem jönnek majd Budapestre. Nagyon jó érzés, hogy már most van pár ember, akit őszinte barátomnak mondhatok.