A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2012. december 21., péntek

Doktori védés otthon és itt





Szerencsés voltam, mert az egyik lánynak most volt a doktori védése, így össze tudom hasonlítani a magyarral. Nagyon különbözik,már eleve az is, hogy mik a feltételek. Portugáliában 4 év a doktori, otthon három.
Itt 2000 eurót fizetnek évente a tandíjra, de a hallgatók kapnak ösztöndíjat is és így ezt nem ők fizetik ki valójában. A doktori ösztöndíj olyan 1000-1500 euró havonta. Mi nem fizetünk tandíjat, de az ösztöndíj olyan 290 euró havonta.
Nem kellett egészen idáig semmilyen tárgyat megcsinálniuk, nálunk 8-at kell összesen és nem kell tanítaniuk sem.
Ha valaki elindítja az eljárást itt, annak nem feltétele, hogy legyen publikációja. Nálunk két elfogadott cikknek kell lennie impakt faktoros újságban, amiből az első szerzős cikk a doktori témából van.
Nincs szigorlatuk, sem semmilyen vizsgájuk. Nekünk 3 tárgyból szigorlatozni kell.
A doktorit angol nyelven kell írni, nálunk magyarul. Aki otthon angolul szeretné írni, annak 150 ezer forintot ki kell perkálnia. Fizetni kell akkor is, ha valaki nem a 3 év letelte után indítja ez az eljárást.
Itt 9 példányban kell leadni a doktorit, kapnak pénzt rá a hallgatók, nálunk háromban és nem kapunk pénzt a köttetésre, sem a nyomtatásra.
A védés itt is publikus, bár senki nem kérdezhet, csak a zsűritagok. A zsűrit a jelölt választhatja, ennek a lánynak az esetében két zsűri külföldi volt, de a lány mindkét laborban dolgozott 3-12 hónapot (nem igazán objektív szerintem). Lesz velük közös cikk, de van már közös pubikációjuk, konferencia poszterek. A zsűriben a jelölt témavezetői is jelen vannak. A lány idegtudomány témakörben kutatott, a zsűri elnöke pedig BŐRGYÓGYÁSZ! szakorvos volt.
Az előadás 20 perc és utána leül a jelölt és kérdezgetnek tőle a zsűritagok.
Mindenki az egyetemi egyenruhát viseli (sok-sok Harry Potter).

Dióhéjban ennyi. Mindenkire rábízom, hogy milyen konklúziót von le, hol könnyebb megcsinálni.