A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. február 16., szombat

Fitoösztrogének. A természetes segítség a klimax tüneteire.

Pénteken egy szemináriumra mentem, amit az egyik kutatócsoport posztdoktori ösztöndíjas hallgatója tartott. A témája a fitoösztrogének jótékony vagy kártékony hatásának vizsgálata volt.
A fitoösztrogének olyan természetes anyagok, amik bizonyos növényekben (pl. szója) találhatóak meg és az emberi szervezet ösztrogénjéhez hasonló szerkezetűek, ez által képesek lehetnek kötődni az ösztrogén receptorokhoz is.
A nők hormonális szabályozása nagyon bonyolult, komplikált feladat. (A nők nem komplikáltak, hanem komplexek :-D). Az ösztrogén a klimax kezdetével csökkeni kezd és ez a csökkenés sok negatív dolgot idézhet elő. Ilyenek a hőhullámok, emlőrák, vastagbél rák, szívbetegségek kialakulása, csontritkulás, alvászavar, depresszió ... Szóval nem túl biztató.

Miért fontos a fitoösztogének vizsgálata?

Mert természetes "gyógyszerei" vagyis inkább forrásai, pótlószerei lehetnek az egyre kevesebb ösztogénnek.

Amit mondhatok, szerintem az összes nőnek, aki eléri a klimaxos kort (45-55 év) szednie kéne csontritkulás ellen valamilyen szert (a Scitec Nutritionnak vannak nagyon jó termékei) és fitoösztrogént és sokszor enni olajos magvakat, szóját és olyan dolgokat, amiben ezek előfordulnak.