A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. január 19., szombat

Ökonak maradni

Nekem fontos a környezet védelme. Nem csak azért, hogy a következő évtizedekben vagy századokban élő embereknek is legyen hol élniük, hanem magam miatt is. Jobban érzem magam, ha tudom, hogy minden nap tehetek valami jót. A természet szép és olyan sok csodálatos dolgot alkotott, kár lenne veszni hagyni őket.

Hogyan maradok itt öko?

Itt mindent becsomagolnak kétszer. Még a csomagolást is. Így megpróbálok nem előre csomagolt dolgokat venni, vagy ha nincs erre mód, akkor a legkevésbé becsomagoltat választom. Mivel a fagyasztóban és a hűtőben is limitált a helyem ( a leginkább semmi), így nem igazán tudok nagyobb mennyiséget venni, amit aztán elraktározhatnék ínségesebb időkre.

A bicikli. Otthon mindig azzal járok, de itt marad a gyaloglás vagy a busz. A négy hónap alatt 13-szor használtam Onnan tudom, hogy az ideköltözésemkor vett 20-as "gyűjtőmágneskártyán" még 7 utazás van.

A boltba eleve viszek szatyrot és ha lehet, nem kérek akkor sem, ha adnának.

Joghurtot gyártok, így megúszom a mini műanyagpoharakat.

Viszem a saját innivalómat a termoszba és nem iszom és nem is veszek palackos vizet. Ha valamiben meg kell halnom, legyen az, hogy csapvizet iszom.

Szelektíven gyűjtök. A lakótársaimmal ellentétben. Néha kiveszem az ő szemetüket is de sajnos nem tudom őket rávenni. Pedig még azt is mondtam nekik, hogy majd én elviszem a szemetet mindig az 50 m-nyire lévő szelektív gyűjtőhöz.

Próbálok minél kevesebbet fűteni a villanyradiátorral.

27 százalékban újrahasznosítható tollat vettem és olyan füzetet, aminek a gyártása során minél kevésbé szennyezték a környezetet.

Most ezek jutottak eszembe. :-D