A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2012. november 17., szombat

Manuelin

Mi is az a manuelin stílus?

Most, hogy utazgattam már pár helyre, megütötte a fülem a manuelin stílus. Már korábban is utána szerettem volna nézni, de most szántam rá magam. Nem igazán vagyok egy nagy művészettörténész rajongó, mert ha látok egy helyet, többnyire azt konstatálom, hogy szép vagy nem. De úgy látszik, ahogy öregszik az ember, ez is változik.

A manuelin stílust késői gótikus stílusnak is nevezik. Akkor alakult ki, amikor a portugálok elkezdték a gyarmatosítást a világban. A hirtelen beáramló nemesfém-tömeg és gyarmatárú nyomán, szinte azonnal a "manuelin", egy gazdag és jellemző művészeti stílus alakult ki.
A Batalha-kolostor a manuelin stílus - a portugál gótika - gyöngyszeme. Az I. Manuel királyról elnevezett stílusban alkotó építészeket, kőfaragókat megihlették a nagy földrajzi felfedezések során megismert új kultúrák, új tájak egzotikus növény és állatvilága valamint a hajózással, tengerrel kapcsolatos motívumok (korall, igazgyöngy, alga). A fantasztikus formák, részletek aprólékos finomságú kidolgozásának köszönheti az egyébként monumentális épületegyüttes a "csipkekendő" becenevet.

Bővebben picit a történelemről itt olvashattok:
Vígan dudál a portugál  

Ezek a képek Batalhaban készültek, de az ország számos pontján lehet találni ilyen szépséges kolostorokat, templomokat és épületeket.