A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2016. február 19., péntek

Ùj-Zéland: Fjordland

Ùj-Zéland a turazok paradicsoma. Rengeteg turautvonal van, ezekrol nagyon sok informacio is elerheto. A par orastol a tobb naposig, sok kozul lehet valasztani. Mi az egyik tobbnaposat szerettuk volna megcsinalni egy nap alatt. A Kepler turautvoal 30 km es elvileg negy nap alatt kell teljesiteni. A napok vegen az emberek a menedekhazakban tudnak aludni, ezert ezeket jo elore le is kell foglalni. Mivel  mi sokat turazunk es jo tempoban is, igy a tobbnapos tura helyett mi egy naposra terveztuk ugy, hogy nagy reszet terepfutva tesszuk meg.




Futottunk tobb mint egy oran at, de a latvany kb mindig ugyanaz az erdo volt plusz vadul elkezdett esni az eso. Ami nem lett volna baj, mert volt esokabatunk meg esonadragunk, de  mivel eleg suru beosztasunk volt, inkabb ugy dontottunk hogy visszafordulunk es elmegyunk a Milford soundhoz. Ez az egyik leghiresebb latvanyossag a deli szigeten. Elvileg nem volt tervbe veve, de igy most pont belefert. Az odaut nem tul gyors, eleg kacskaringos es durvan szakad az eso. Nem csoda, ezen a  reszen evi 7 meter csapadek esik. Ahol mi lakunk Portugaliaban evi 20 millimeter! A sok eso es a kod miatt a lenyeget nem lattunk, de a sok vizeses miatt mar megerte odamenni.




Kea, a legokosabb papagaj elvileg



Uj-Zelandon kb 80 ezer juh van, tenyesztenek meg husmarhat (foleg Angus fajtat) , van tejtermeleshez Holsten-Friz es lattunk szarvastenyeszeteket is. Most jott be a lama es az alpakatartas is, mivel ennek a szoret joval tobbert lehet eladni mint a juhet. Nekem kicsit ironikus, hogy nagyon kihangsulyozzak, hogy vigyazz az oshonos allatfajokra, irtsd es old az oposszumot es a menyetet amennyire csak lehet, viszont siman lehet tartani szarvast meg lamat, amik marhara nem oshonosak. Sot ki is kell vagni az oshonos erdoket, hogy legyen hol legelniuk. De hat ez penzt hoz. Egyebkent itt lattam durvan, hogy mennyi pusztulast okoz az ember. A bevandorlok elott Uj-Zeland bo, szinte oserdoszeru novenyzettel rendelkezett, most meg szinte csak a telepitett fenyoerdot vagy a legeloket latni. Nem csoda, hogy szinte alig van elohelye a kiwinek es a rengeteg oshonos, kulonleges allatfajnak.


Birkafarmon vezetett az ut a kempinghez

Itt kempingeztunk
Egyebkent rengeteg szuper fotot lehet talalni a Milford soundrol a neten, bar szerintem egy evben kb ot nap van, amikor nem esik es nincs kod. Ez egyebkent a gleccserekre es csomo hegyi utvonalra is igaz. Nekunk extrem balszerencsenk volt az idovel, szinte minden nap esett a deli szigeten a nyugati parton.