A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2016. február 17., szerda

Ùj-Zéland: Az Otago-félsziget és Dunedin

A masodik nap delben elmentunk az autoert es elindultunk Dunedinbe, ahol az egyik baratunknal szalltunk meg. Ot szeptemberben ismertuk meg, amikor a Guiness rekord kiserletet csinalta. A leggyorsabban korbebiciklizni a Foldet. Sikerult is neki, majdnem harom nappal elozte meg a korabbi csucstartot. 123 nap alatt sikerult neki. Andrew egyebkent olimpikon volt, Uj-Zelandot kepviselte haromszor is a teli olimpian gyorskorcsolyaban. A testver Chris pedig azon szerencsesek koze tartozik, aki reszt vehetett a teli es a nyari olimpiai jatekokon is. O is gyorskorcsolyazott es kerekparozott.


Dundedin fele megalltunk a moeraki koveket megnezni. Sajnos esett az eso, de igy is erdekes volt.





Dunedinben nem alltunk meg, Andrewek Greymouthban laknak, Dunedintol 20 km-re. NAgyon jo volt ujra talalkozni. Andrewnak egyebkent cseh felesege van, egy kivifarmon ismerkedtek meg, ahol mind a ketten idenymunkasok voltak. Andrewval elmentunk este sorozni is es meselte, hogy gyakran jar oda egy magyar, aki a dunedini hokicsapat edzoje. Sajnos akkor este pont nem volt ott.
Uj-Zelandon egyebkent fahazak vannak, nagyon meglepodtunk, amikor lattuk, hogy belso falak preselt lapbol vannak. Eleg konnyen elvinne ezeket a hazakat egy tornado vagy egy nagyon nagy vihar. Ami furcsa volt nekunk, hogy nem volt ebedloasztal a hazban. Kb mindenki allva evett.
Itt egyebkent az emberek szinte csak gyorskajat esznek. Nem is eri meg fozni, mert nagyon dragak a gyumolcsok es a zoldsegek. Aki szegenyebb, szerintem csak gyorskajat esik, mert sokkal olcsobb.
Andrew reszmunkaidoben egy konditeremben edzo, az ideje masik feleben pedig helyettesito tanar. Itt nagyon jol keresnek a tanarok, foleg azok, akik helyettesitenek. Hetente kap itt mindenki fizetest. Egy tanar olyan 50 ezer dollart keres meg egy evben. De ebben nincs benne a biztositas, azt kulon kell mindenkinek finanszirozni. Andrewnak nincs egeszsegugyi biztositasa, ami nagy mereszsegre utal. Marcela Dunedinben dolgozik a helyi turista irodaban (i-site) es mindenfele programokat ad el a betero embereknek. Az i-site irodakban szallastol etteremig, kalandturaig, mindenfele kerdesre valaszt kap az ember. MArcelat nagyon szeretik, ismeri Uj-Zelandot mint a tenyeret. :-D Itt fix fizetese van, ami azert jo, mert igy nem csak azokat a programokat ajanlja a turistaknak, ami utan a legtobb jutalekot kapna. Szerintem ez nagyon fair. 



Masnap elmentunk a tengerpartra fokat lesni. Nagyon szigoru szabalyai vannak a fokalesesnek, nem szabad 10 m-nel kozelebb menni, alvo fokat nem lehet felebreszteni es nem meglepo, de a foka gyorsan utol tudja erni az embert, ha meg akarja tamadni.

Eleg messze eljott a viztol


Homokfurdo



Aztan elbucsuztunk Andrewtol es a Pilot strand fele vettuk az iranyt, az Otago-felsziget csucsken. Itt lestunk siralyokat, fokakat es elvileg albatroszokat is.










A vicces a mai napunkban az volt, hogy Paulonak kuldtek egy e-mail az autoberlo cegrol, hogy valaki felhivta oket es reklamalt, mert amikor Paulo leelozte, nem hagyott eleg nagy tavolsagot a ket kocsi kozott. Paulo meg jol meglepodott ezen, mert az az elozes teljesen normalis itt Portugaliaban.
Egyebkent a deli szigeten picit fujnak a helyiek a turistakra. A populacio nagyon kis resze el itt es hozza vannak szokva a nagy helyen keves ember eletmodhoz. Szerintunk a tv es a radio is picit a turistak ellen hangolja a nepet, nagyon nem szeretik a kinaiakat (pedig rengeteg kinai jon ide) es szinte mindig mondjak, hogy a kulfoldiek nem tudnak vezetni, meg hogy sokan a rossz oldalon vezetnek es rengeteg a baleset. Persze minden talalas kerdese, mert a hiradoban sosem ugy mondjak, hogy evente berelt tobb ezer kocsi vezetojenek 0,0000000000000000000000000000000000001 szazaleka vezet a rossz oldalon. Egy nem egyenlo osszes :-D