A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2016. február 18., csütörtök

Ùj-Zéland: déli part

Dunedinbol a deli part fele vettuk az utiranyt. Este egy DOC kempingben szalltunk meg, vagyis vertuk fel a satrat. A DOC kempingek az uj-zelandi nemzeti parkokhoz tartoznak. Mivel itt nagyon szigoruan buntetik a vadkempingezest (200 dollar/fo), igy jobb ezekbe vagy a rendes kempingekbe menni. A kulonbseg az, hogy a DOC kemping 6-10 dollarba kerul, mig a magankempingek olyan 20 dollar/fo. A DOC kempingekben nagyon alap dolgok vannak, van olyan, ahol csak WC, de a legtobben van folyoviz. Persze ezek csak ugy ihatok, ha felforralja az ember. Mi megprobaltunk 2 napig DOC kempingben lenni, aztan egy nap a masikban. A magankempingek felszereltsege nagyon jo, van gaz, suto, etkezo, huto stb. Egyszer volt csak olyan, hogy 6 percig lehetett zuhanyozni melegvizzel, ha valaki tovabb akart, annak 2 dollar volt ujabb 6 perc.

Ha valakit erdekel, itt nezegethet infokat a DOC kempingekrol:
http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/things-to-do/camping/







Az itteni kempingben talalkoztunk nehany biciklistaval. Sok fiatal jon ide, mert most nagy divat a bicikliturazas. A baj csak az, hogy legtobbje meg a sajat orszagaban sem turazott egy vagy ket napot, igy nagyon tapasztalatlanul jonnek ide. A szerencsejuk az, hogy itt biztonsagos a biciklizes. Viszont hamarosan eles lecket kapnak, a durva esoben bringazasrol es hogy mindig vigyen az ember magaval eleg enni-, es innivalot, mert sokszor eleg messze van a kovetkezo telepules. Ez a perui fiu is napi 30 km-t bringazott csak, ami nagyon keves. Persze ha valakinek van ideje, akkor menjen lassan, de o 3000 km-t szeretne letekerni 2 honap alatt. Amugy hasznos volt vele beszelgetni, mert o javasolt egy helyet, ahol ingyen lehet delfinekkel uszni. Hat el is mentunk oda. Nekem tul hideg volt a viz, de Paulo kepes volt tobb mint 15 percet a vizben allni, igy szinte karnyujtasnyira eluszott mellette harom delfin. Ezek a Hector delfinek, nagyon veszelyezetett faj.



A delfinidomar
 Meg aratunk nezni egy nagyon szep sziklas barlangot is , de szakadt az eso es azt mondtak, hogy dereking kellene a vizben gazolni, hogy lathassuk. Hat mi lemondtunk errol az elmenyrol es helyette egy vizeseshez gyalogoltunk el.








Ebed Invercargillben