A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2016. február 21., vasárnap

Ùj-Zéland: Arrowtown és Wanaka

Queenstown es Wanaka kozott van Arrowtown. Ez volt az egyik varos, ahol a 19. szazad elejen elkezdtek aranyat banyaszni. A fahazakkal es az utcakkal eleg western hangulatot arasztott. Itt mar nem banyasznak aranyat, de az orszag mas teruletein ujranyitottak az aranybanyakat. Egy muzeumban lattuk, hogy mostansag a banyaszatkor nagy gombbe "gyurjak" a kibanyaszott nyersanyagot es a gomboket szallitjak el teherautokkal egy masik helyre, ahol kemiai anyagokkal vonjak ki az aranyat.


Hideg volt neha

Arrowtown

Arrowtown

A "nagyon regi", szaz eves posta





Arrowtownt nem elveztem annyira, elkapott a hasmars. Ami vicces, hogy Marokkoban sem volt hasmenesem soha, Uj-Zelandon meg csomoszor . Hiaba, modern vilag, nem tul jo higienias korulmenyek...

Wanaka
Uj-Zelandon nagyon szeretik kitenni az allatos figyelmeztetotablakat, vigyazz foka, kiwi, juh, marha stb. Ennek ellenere rengeteg elutott allattetemet lattunk az uton es az ut mellett.
Este Alberttownban a varosi altal fenntartott kempingben szalltunk meg vagyis allitottuk fel a satrunk. Nagyon barati aron, 5 dollarert. A folyo mellett szuper volt a kilatas, de nagyon fujt a szel. Nem volt baj, mert gyorsan kimostam kezzel par ruhat es nagyon hamar megszaradtak.

Maki a fan


Makine a fan
A stoppolas nagyon meg Uj-Zelandon, rengeteg wooofingos es diak hasznalja ezt a lehetoseget. Mi is elvittunk ket nemet lanyt Wanakaba. Mondjuk este mar nem birtak koszonni a kempingben, de hat nem is voltunk nagyon meglepve...
Az elso nap a Roy's csucsot akartuk megmaszni, de nagyon kodos volt az ido, igy aztan a Rob Roy gleccserhez mentunk turazni. Itt 30 km-es folduton kellett menni, es helyenket atfolyt a viz az uton. A Roy's csucsnal talalkoztunk ket lannyal, egy franciaval es egy angollal, akik velunk szerettek volna jonni. Igy elvittuk oket. Paulo kicsit nagy sebesseggel hajtott at nehany vizfolyason es feltunk is, hogy megserul a kocsi alja. De szerencsere nem lett semmi. Visszafele mar nem hoztuk a ket lanyt, mert mi nagyon gyorsan gyalogoltunk hozzajuk kepest es igy magasabban is volt a kocsi alja, plusz mindig kiszalltam es a vizfolyasokban gyalogolva mutattam hol a legjobb atkelni.
Roy's csucs fele

Szetvalasztjak a juhokat a marhaktol

Uton a Rob Roy gleccser fele


Mendegel a mandarin

A gleccser fent jobbra feherlik
 Ami vicces, hogy jo 3/4 oraval utanunk ert fel a ket lany es nem tudtak, hogy mi a gleccser es hogy hogyan nez ki. Nem is ertem, akkor minek akartak megnezni... A lenyeg, hogy most mar tudjak.



 Ami minket nagyon zavart a turautvonalakban, hogy majd hogy nem le vannak aszfaltozva es elegge messze all a termeszetestol. Peldaul Spanyolorszagban a Picos de Europan ezerszer szebb es termeszetesebb utvonalak vannak. Ott nincs kiepitett lepcso es kikovezett utvonal.





Kuzdok a szellel, de a haj meg mindig tart

Husmarha

A ket lany meg odafele uton megkerdezte tolunk, hogy honnan tudjuk, hogy itt bikak vannak es nem tehenek.Mondjuk en falurol jottem...