A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2014. szeptember 6., szombat

A nemzeti menes

Portugaliaban nagy kulturaja van a lovak tartasanak es foleg idomitasanak. A lusitano fajta egy kulonosen jol idomithato, alacsony lo. Foleg dijlovaglo es munkalo versenyeken szoktak hasznalni, mivel sem a dijugratasban, sem pedig a galopp es ugatoversenyeken nem tul jo. (Mivel alacsony). Viszont nagyon okos.
A mult hetvegen a nemzeti menest, a Coudelaria de Altert latogattuk meg.
 http://www.alterreal.pt/

 Sajnos pont hetvegen a kiscsikokat es a kancakat nem lehet megnezni, mivel egesz nap a legelon vannak. Hetkozben reggel 9-tol delutan 3-ig behajtjak oket. Akkor kapnak zabot es igy ellenorizni is tudjak oket. A lovak kint szeretnek elleni a szabadban, foleg este.
Szerencsere azert mutattak mas lovakat is. Itt vannak azok a lovak, akik mar kioregedtek a lisszaboni lovasiskolabol. Ide a lovak 3 eves koruk utan kerulnek es ha jol emlekszem 7 eves koruking vannak itt. Elotte a menesbirtokon 6 honapos koruktol egeszen 3 eves koruking kint vannak a legelon.
A lovasiskolaba bekeruleshez nagyon szigoru szabalyok vannak, csak pej es 155-165 cm marmagassagu csodorok kerulhetnek be.
Az egyik legjobb kepessegu lo, Douro tul magas hozza. Most dijlovaglo versenyeken indulnak vele. Egy spanyol vevo 125 ezer eurot ajanlott erte, de nem adtak el, mert ennel tobbet er.

Minden evben, aprilis 24-en elarvereznek 40 lusitanot. Remelem jovore meg tudjuk majd nezni.








A portugal lusitano ose ez a fajta

Douro