A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. december 9., hétfő

Portugália legmelegebb pontja

Tegnap elmentünk egy borfesztiválra Portugália legmelegebb falujába, Amarelejaba. Előtte még megálltunk ebédelni Mourãoban, vittünk szendvicseket és még szombaton sütöttünk mézeskalácsot. Itt nincs, úgyhogy elég extra ajándék lesz.
Mourãoban egy vár van. Sajnos nem tudtunk túratérképeket kérni, pedig valószínű hogy van pár túraútvonal is. A várból át lehetett látni a folyó másik oldalára és a monsarazi várra. Az a vár szebb, mert ott a váron belül vannak a házak, míg itt- bár nagyobb a falu- de kívül vannak.











Ezután elmentünk Aldeia do Luzba. Ez a falu azért híres, mert az eredeti falut elöntötte a víz, amikor a vízi erőművet csinálták, így megépítették a falut egy másik helyen. Még a templomot is kőről-kőre átvitték. Van egy múzeum is, de nem mentünk be mert indokolatlanul sok a belépő. Egyébként az ornitológusoknak egy paradicsom Alentejo, rengeteg madár van.







Utána Amarelejaba mentünk, a legmelegebb faluban. Itt mértek 40 valahány fokot nyáron. A borfesztivál nem volt valami extra, de azért vettünk egy juhsajtot és kóstoltunk spenótos süteményt is. Ezen a környéken van a legnagyobb olivaolaj gyár, a mourai olivaolaj szinte mindenhol kapható. Elképesztően nagy olajfa ültetvényeket látni. A másik nagy üzlet a szelíd fenyő ültetés, mert a magot 60-70 euró per kiló áron lehet eladni.





Hazafelé az  Alqueva vízierőműnél álltunk meg. Ez a legfontosabb erőműve Portugáliának, 50 évig épült és nem csak energiát termel, de a környéket is ellátja vízzel.