A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. december 2., hétfő

Olajbogyó- és nyugati szamócaszüret

A hétvégén Janeiro de Baixoban voltunk, Paulo szülei innen származnak. Redondotól 3 órányira van. Amikor megérkeztünk szinte sokkolt a 3 fokos hideg tudván azt, hogy nincs fűtés. A lakásban kb. 10 fok lehetett, 4 takaróval takaróztunk és szinte a legtöbb időt a kandalló előtt töltöttem. Persze nem nagyon volt idő üldögélni, mert szombaton olajbogyót szüreteltünk. Olyan 200 kg-t és még nem végeztünk. Vasárnap pedig délelőtt túrázni mentünk, ahol rengeteg nyugati szamócát láttunk és kitaláltuk, hogy ebéd után visszajövönk és szedünk belőle lekvárnak.
Janiro az egyik olyan falu, ahol xistóból (pala) építik a házakat. Paulo szüleinek is egy nagyon nagy háza van itt,  8 hálószoba és 6 fürdőszoba van benne. Amúgy csak nyáron vannak itt...

Palaház


Ki lehet bérelni. Régen a paplak volt.

Zázere folyó


Paulo nagyszüleié volt ez a kemence

Itt patkolták a lovakat

Szedem az olajbogyót





A strandon

Szelelés
Először a földre szedjük egy hálóra az olajbogyót, amit aztán zsákba rakunk. Utána egy szelelőgépen átfújjuk, hogy a maradék levél is kimenjen belőle. Aztán elviszik oda, ahol kipréselik belőle. 1 liter olivaolajhoz minimum 7 kg olajbogyó kell, de van, amikor 10. Ha jól emlékszem, akkor 12 centet kell fizetni a préselésért kg-ként.









Nyugati szamóca


Janeiro de Baixo a háttérben




A nyugati szamócából készítik a legjobb portugál pálinkát, de mi lekvárt fogunk készíteni belőle. Kilóját 6 euróért árulják, mi kb 10 kgt szedtünk és Karácsonykor még többet szeretnénk. Amúgy nem olyan egyszerű szedni, mert vadon nő sok tüske között. De elég extra lesz a lekvárunk.