A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. október 6., vasárnap

Portugal bikaviadal



A mult heten lattuk, hogy lesz bikaviadal Redondoban. Paulo sem latta meg sosem es nem volt nehez megfuzni, hogy menjunk el.  A legolcsobb jegyek mar elfogytak, igy egy kozelebbi szektorba kaptunk 20 euroert
Csutortokon a tv-ben is kozvetitettek egyet Lisszabon mellol , az egyik leghiresebb arenabol. Az tortenelmi bikaviadal volt, hinton hoztak a lovasokat es mindenki gyonyoruen diszitett ruhakat viselt.



A redondoi bikaviadal delutan 5-kor kezdodott es majdnem 4 oras volt.
Eloszor bevonulnak a lovasok. Itt negy lovas volt, ketto hivatasos, akik a bikaviadalos szereplesbol elnek, egy no es az egyik lovas fia. A fiunak ez volt az elso szereplese, o kisebb bikat kapott.  Mindenki ruhaja arany himzesekkel volt diszitve es a lovak sorenye is be volt fonva szalaggal.  Minden lovassal jon 2-3 ember, aki a bikakat terelgeti vagy eppen ha baj van, eltereli a figyelmet. Itt rozsaszinu a ruha, amit a bika ele tartanak.
A lovasok pici dardakat szurnak a bika nyakaba egy hosszu bottal, amibol aztan a szuras utan kinyilik egy zaszlo. Ezutan minimum 3 hosszu dardat szurnak a bikaba. A lovaik nagyon jol kepzettek es iszonyatos manuverekre kepesek veluk. Eleg gyakran is cserelgetik oket a viadal ideje altt, hogy mindig friss legyen a lo. Mert ha a lo megserul, akkor a lovas is. 




Miutan a lovas betuzte az osszes dardat, jonnek a furkadok. A feladatuk az, hogy a bikat elkapjak a vegen. Nagyon batrak. Az elso megy egyre kozelebb es kozelebb a bikahoz, mig a tobbiek mogotte egy soban alnak. Amikor a bika megindul felejuk, az elso megprobalja megragadni a szarvat es a tobbiek pedig rarohannak.  Ezen a bikaviadalon nagyon sok furkado megserult, volt akit a levegobe dobott a bika. Az egyik csapatnal ketto elso ember is megserult. Megfogtak a bikat, de nem iteltek jonak, igy ujra probalkoztak. Aztan kiengedtek a bikat az arenabaol, ok meg beduhodtek es meg bunyo is volt. Nagyon sok volt a rendor, ugyhogy hamar lecsitultak a kedelyek. 




Minden lovas ketto bikat kap a viadal ideje alatt es igyekeznek minel latvanyosabban beleszurni a dardakat. Volt, aki kettot szurt kulon-kulon kezzel, elkepeszto.
Nekem nagyon tetszett , sok izgalmas dolgo tortent. Persze  ami azert rossz is, mert az jelenti, hogy voltak, akkik megserultek.
Eloben sokkal jobb mint tv-ben.