A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. június 2., kedd

Gyereknapi biciklitura

Tegnap Paulo es a tobbi tesitanar a gyereknap alkalmabol szervezett egy bicikliturat. En is elmentem segiteni, mert csak Paulo lett volna egyedul, aki biciklivel megy. Utanunk jott a kocsival egy masik tanar, aki hozta a vizet es a lerobbant bicikliket. 18 gyerek jott el es mind fiu volt. Tobben is szerettek volna jonni, de van egy kemiatanar, aki mindig alaas Paulo sportprogramjainak, ugyanis pont ilyenkorra teszi a dolgozatirast, felzarkoztatast stb. Ami ellentetes az iskola szabalyaival, mert nem lehet az, hogy egy gyerek ne tudjon reszt venni egy iskolai porgramon.
A legkisebbek otodik osztalyosok voltak, a nagyobbak pedig tizedikesek. A 11. es 12.-esek nem tudtak jonni a dolgozatiras miatt... A tav 25 km volt. Egy nagy emelkedo volt a vegen es volt egy szakasz, ahol a szolos szelen mentunk. Ott eleg nehez volt tekerni. Sok gyerek nem igazan tudja, hogy kell biciklizni. Vagyis azt, hogyan kell hasznalni a kulonbozo sebessegeket. Volt, aki emiatt el is faradt nagyon. Paulo ment elol, en pedig leghatul. Elottem ment egy kisfiu, szegeny, sokat szenvedett, mert a hatso feke fogott.. De azt a fajta feket mi nem tudjuk megjavitani. Egy durva dekeft volt es egy ami javithato volt. A durvat nem tudtuk, mert olyan furcsak kereke es szelepe volt a srac bringajanak, hogy a pumpankkal nem is lehetett felfujni. Feluton az egeszsegre neveleses program kereteben a rendelobol jott egy dietetikus es egy tanar, aki beszelt picit arrol, hogy mit kell ilyenkor enni, ha az ember fizikai terhelesnek van kiteve es mindenki kapott naptejet.
Remelem jovore tobb gyerek jon majd el, ugy tunt nagyon tetszett neki. Amikor egyszer megalltunk, Paulo mondta, hogy a vegen csinalunk bicikliemeleses foto, mint Magyarorszagon szoktak. Utana mindenki azt gyakorolta, hogy fel tudja-e emelni a biciklijet.