A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. április 28., kedd

Uton egy stabilabb elet fele (talan?)

Pauloval eleg kiszamithatatlan volt az eletunk. En osztondijrol-osztondijra elek, vagyis fel-egy evente keresnem kell uj osztondijat vagy osztondijas allast. Ez nagyon rossz a kutato eletben, hogy sosem lehet tudni, lesz-e penz a folytatasra. Most majus kozepen jar le a szerzodesem es ezzel egyutt meg is szunik az allasom. A fonoknek nincs jelenleg palyazati penze, csak a sajat fizetesere. Most boszen fogad BSc. es MSc. hallgatokat, mivel kell neki az ingyen munkaero. Egeszen idaig nem fogadott senkit.
Paulo pedig tanar. Egyszer mar irtam egy bejelgyzest a tanarok helyzeterol a blogon. Pont tegnap mondta, hogy nagyon latszik, hogy nem alakalmaznak senkit allandoan es nem is vesznek fel senkit a nyugdijasok helyere. O 22 evesen kezdett el tanitani (mert akkor meg hiany volt tanarokbol, foleg testnevelesbol) es akkor a legfiatalabb volt. Most 37 eves es meg mindig a legfiatalabb tanarok koze tartozik az iskolaban. Ergo 15 ev alatt nem kaptak tanar allast a Paulonal fiatalabbak. Neki is az volt a szerencseje, hogy minden evne, minden iskolat megjelolt, hogy dolgozna. Persze volt, hogy 3 hetet tanitott egy helyen az orszag egyik feleben es utana ket honapot egy masikban. Volt olyan is, hogy naponta tobb mint 250 km-ert vezetett szerpentines uton, hogy munkaba jarhasson.
Most talan vegre meglesz ennek a gyumolcse, ugyanis azok a tanarok, akik 5 eve folyamatosan teljes orarenddel tanitottak, kaphatnak vegleges korzetet. Paulo 114. a 137 helybol, igy valoszinu, hogy kap korzetet. persze itt egy korzet akkor, mint ha 3 megyet osszetennek Magyarorszagon. Vegre vege lesz annak a bizonytalansagnak, hogy augusztus vegen nem lesz munkaja. Nos lesz, de az meg mindig valtozo lesz, hogy hol. De a korzet legalabb biztos.
Egyikunk bizonytalan allasa legalabb mar biztosabb lesz. Most rajtam a sor, hogy talaljak valamit, ami nem osztondij, fizetek adot (mert osztondijaskent nem vagyok jogosult semmire) es viszonylag allando. Barmi is, csak nem osztondij.
Aztan lehet a csaladalapitason gondolkozni, mert mi a segelyen elesen egyaltalan nem gondolkozunk.