A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. február 11., szerda

Tél és a fűtetlen ház

Sokan azt hiszik, hogy a mediterran orszagokban nincs tel. Vagyis itt mindig meleg van.
Hat, sajnos nem.
A helyzet az, hogy a hazak 90 szazalekaban nincs futes. Az egy dolog, hogy van kandallo vagy kalyha a nappaliban, de az csak a nappaliban. A varosokban altalaban nem is hasznaljak, mert nagyon dragan lehet venni fat. Mi videken egy tonna fat 100 euruert veszunk. Ez eleg egesz telen. A varosokban a  nagy szupermarketekben 10 kg-s csomagot arulnak 10 euroert. Ezert nem sokan vesznek. 10 kilo fa amugy is kb egy estere eleg.
Nekunk kalyha van a nappaliban, ami sokkal jobb mint a kandallo. Kevesebb faval is fel lehet futeni a szobat, a vas tovabb tartja a meleget. Szoval hatekonyabb. Konnyebb is takaritani, mert a hamu egy talkaba esik, amit aztan komposztalunk. Minden vissza van forgatva.
Ami nagyon nehez, hogy a furdoszobaban hideg van, mikor megyunk furdeni. a masik nagyon-nagyon nehez, hogy a haloban amikor nagyon hideg van kint (ertsd -1-2 fok), akkor ott 10 fok alatt vana homerseklet. Jelenleg 5 takaroval takarozunk, en egy polo es felette egy vastag polar pizsamafelsoben, vastag polarnadragban, pamutzokniban es neha sapkaban alszom. Felkelni eleg nehez reggel.
Ez az egyik dolog, amit elturok, de soha nem fogok itt megszokni.

Sol is probal tulelni