A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. február 11., szerda

Az orult amerikai lany

Mult heten kapott Paulo egy couchsurfing uzenetet, hogy egy amerikai lany szeretne jonni hozzank egy napra csutortokon. Egyertelmu volt, hogy csak szallas kell neki. Alapjaban veve nem szeretunk igent mondani olyanoknak, aki csak hotelnak szeretne hasznalni minket, de mivel o biciklista volt, igent mondtunk. Aztan semmi valasz erre.
Szombaton epp keszultem turos tesztat fozni vacsorara, amikor hivja Paulot a lany, hogy itt van Redondoban es hogyan talal oda hozzank. Hat egy pillanatra meglepodtunk, mert amugy csutortokrol volt szo es makja volt, hogy otthon voltunk. Amig en a vacsorat keszitettem Paulo betekert erte. Mar ott picit fura volt, hogy nem volt lampaja. Aki biciklituran van, meg amugy is, kell lennie lampajanak.
Amikor megerkeztek, a lany be sem mutatkozott, de meg csak nem is kosoznt nekem. Szoval nem indult valami jol, nem is szivesen fogadtam.
Persze a vacsora alatt normalisabb lett. Mint kiderult 21 eves es Portugaliabol Svedorszagba szeretne eljutni biciklivel. Hogy miert? Azt o maga sem tudja,  de ki akarja talalni, hogy mit kezdjen az eletevel. Informatikusnak tanult egyebkent.
Ami lesokkolt minket, hogy mennyire nem volt felkeszulve a turara. Az egy dolog, hogy napi 20 km-nel nem bir tobbet tekerni (igy bizony eleg sokara fog Svedorszagba erni), de abszolut nem volt felkeszulve sem kempingezesre, sem bicikliturara.
"Veletlenul" olyan satrat vett, aminek nem volt eleje. Nos ez nem is sator, hanem amit a strandon hasznalnak napellenzesre. Aki eleteben egyszer satrazott mar (de meg az is aki nem), az nem kovet el ilyen hibat. Nem volt fejlampaja, polifoamja a halozsakk ala, meg egy pici gazfozoje sem, hogy teat csinaljon majanak. Nem cipelt tanyert sem etkeszletet. A masik a bicikli. Nem volt pumpaja, sem pot belsoje, de meg belso gumi javitoja sem, sem lampaja. Viszont cipelt magaval ket kulsot -(tok feleslegesen). Kerdeztuk, hogy tud-e kereket cserelni, ha ugy van. Allitolag igen. De aki kulsot cipel es nulla belso gumit, az nem hiszem, hogy tud.
Mikor utnak eresztettuk, a lelkere kotottuk, hogy mindenkepp vegyen legalabb lampat es egy normalisabb satrat. Persze nem gondolta, hogy itt ilyen hideg van telen. De ember, meg lehet nezni az idojarast a neten.
Egyebkent az ember erheti baj, meg felkeszulten is, de aki ilyen semmi mondon keszul fel, azt meg inkabb.
Ilyenkor, amikor mindent meg lehet talalni a neten, sot ezer ember irt konyvet a bicikliturazasrol, iszonyatos felelotlensegnek tartom, ahogy ez a lany jott.

Remeljuk nem lesz semmi baja. Nem lennek az anyujaka helyeben....