A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2013. november 14., csütörtök

Cromeleque Dos Almendres-Csillagvizsgáló az őskorból

Múlt héten elmentünk a legnagyobbőskori kőtömb együttehez, a Cromeleque Dos Almendreshez.

A neolitikumból származó menhírek legnagyobb számban a Pireneusi félszigeten találhatóak meg, Alentejo központi részén különösen sok fennmaradt (87 helyszínen 374 menhír).

A menhírek függőlegesen felállított magányos kövek, a sok kőtömből kialakított, általában kör alakú megalit építményeket cromlech-nek nevezik. A menhírek egyes elméletek szerint fallikus szimbólumok, az ősök lelkének emlékei vagy annak szimbólikus kifejezése, hogy az ember függőleges testtartásával kiemelkedik az állatvilágból.
Kr. e. az 5.- 4. évezredben állíthatták őket, azóta változatlan formában van itt a 92 db. kő.





A "cromlech" egy lankás domboldalon húzódik, szabálytalan elipszis alakban, amelynek hossztengelye kelet-nyugati tájolású. A kövek közül 10 db. valamikor festett volt és faragások díszítik. A jelenlegi vizsgálatok vallási kultuszhelyként és egyszerű csillagászati megfigyelőpontként azonosítják. A kőalakzat tájolása alapján valószínűsítik ezt, - a nap és a holdfelkelte ma is jól megfigyelhető.

1974 óta nemzeti műemléki védettséget élvez. Egy portugál és angol nyelvű információs tábla áll itt.
A cromlech környéke nagyon csendes, szép kilátás nyílik a környező domboldalakra is, a kövek pedig kicsit elgondolkodtatnak, hogy ötezer évvel ezelőtt mire gondolhattak az építői.