A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2012. augusztus 13., hétfő

Friss fontos és (kevésbé fontos) információk egy régóta kint élő magyartól

Azért az elég vicces, hogy az ember úton-útfélen magyarokba botlik. A kutatócsoportban, ahová menni fogok, évek óta dolgozik egy magyar srác. Nagyon sokat segített nekem (ha ő nem lett volna, még mindig nem válaszoltak volna az e-mailemre és nem lennének aláírva  a papírjaim). Persze kiderült, hogy egy egyetemre és szakra jártunk, csak pár év eltéréssel, ami megint egy kapcsolódási pont. Ahhoz képest, hogy itthon elég sokan irigykednek a másikra és ott fúrják meg, ahol csak lehet, valahogy azt látom, hogy külföldön nem így van. Mindenki keresi más magyarok társaságát, mert hát, idegen országban jó olyannal találkozni, akivel szidni lehet az ottani rendszert.
Nos, augusztusban hazautazott a leendő munkatársam és megbeszéltünk vele egy találkozót. Majdnem fél napot és rengeteg korsó sört fogyasztottunk el. :-D
Persze a következő fontos információkat tudtam meg:
1. Meg kell tanulnom sokáig aludni,mert ott 10-kor nyit ki minden. Igaz, hétvégén is nyitva vannak (nem úgy mint Spanyolországban Barcelonában!), de az élet más ritmusban folyik mint az enyém. Én pesti viszonylatban koránkelő (általában 6 óra) vagyok. Nagy nehezen sikerült feltornáznom ezt 7:30-ra, de akkor sem 9 vagy fél 10. Este kezdődik viszont az élet. Szóval most edzenem kell magam a szabadság ideje alatt. :-D

2. Olcsóbb a sör mint itt. Kb 1 Euro.

3. A portugálok sosem mondják meg, ha valami bajuk van veled, igaz, meg fogod tudni mástól előbb vagy utóbb.

4. Sok  és érdekes lesz a munka (juhé). Végre megint lesz pörgés kicsiny életemben.

5. Az óceán hideg, a tengerhez kell menni inkább, viszont ott hajlamosak feltörni a kocsit. Mivel ősszel megyek, így sejthető, hogy nem fogok vadul úszkálni a habokban.

6. 3 hónapnál hosszabb ottlét esetén érdemes bejelentkezni a helyi önkormányzatszerűséghez. Így könnyebb bankszámlát nyitni.
Most ezek jutnak eszembe. Remélem a következő posztomban már portugál fotókat is közzétehetek. :-D