A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. szeptember 10., csütörtök

Esküvő Portugáliában: Papírügyek

Egy honapja elkeztunk intezni a papirokat az eskuvohoz. Paulonak nem sok teendoje van, mert az internetes adatbazisban mindent megtalalnak es fizetni sem kellett erte. Nekem tobb macera, mivel nem portugal vagyok.
A legelso, amit tenni kell, hogy az onkormanyzatnal ki kell kerni egy csaladi allapot igazolast es az okmanyirodaban egy szuletesi anyakonyvi kivonatot. Ez 2000 Ft, a csaladi allapotigazolas ingyenes. A fontos, hogy ezek csak fel evig ervenyesek.
Ezutan el kell vinni a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Konzuli és Állampolgársági Főosztályának Hitelesítési Részlegére, hogy ranyomjak az Apostille tanúsítványt. Ez okiratonkent 5500 Ft.
 http://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-kulfoldi-felhasznalasra-szant-okiratok-felulhitelesitesenek-rendjerol

Majd miutan ezek megvannak, el kell vinni egy hivatalos forditohoz. A portugal nyelvu dokumentumok altalaban tobbe kerulnek, felarasak, mert "ritka" nyelv. En a portugal Nagykovetseg honlapjan talaltam egy forditot es ot kertem meg.
Ha ez is megvan, akkor a Nagykovetsegen lehet kerni idopontot, hogy hitelesitsek a forditast es ilyenkor szep magyar zaszlos szalaggal egybefuzik az osszes papirt. Ez 60 euro volt.
Ezutan ezt kell elvinni a varoshazara a portugal anyakonyvvezetoi hivatalba es le lehet foglalni az idopontot. Ha valaki a varoshazan hazasodik, az 12 euro, ha mashol, az 200 euroba kerul. Barmelyik nap lehet, meg vasarnap is.

Szoval eddig olyan 150 euronal tartunk plusz a 120.

Ha megvan a hazassagkotes, akkor  Apostille tanúsítvány a portugal okiratra, ami lehetoleg a haromnyelvu, irany a magyar Nagykovetseg es el lehet kezdeni a magyar honositast. Ot ev hazassag utan es magyar nyelvtudast igazolo vizsga utan pedig lehet magyar allampolgar az ember.