A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. augusztus 23., vasárnap

A falu, ami félig portugál, félig spanyol

Spanyolorszagbol Portugalia eszaki reszere jottunk. Egy olyan faluban szalltunk meg a kempingben, ami pont a hataron fekszik, fele portugal, fele pedig spanyol. A portugal fele Rio de Onor, a spanyol pedig Rionor de Castilla. Az emberek itt portonyolul beszelnek, vagyis otvozik a portugal es a spanyol nyelvet. A spanyolok Portugaliaba jonnek kavezni, mert itt sokkal olcsobb. Jelenleg 52 lakoja van, a legfiatalabb ember 37 eves. Sokan kulfoldre (rengeteg az emigrans eszak-Portugaliabol foleg Franciaorszagba) vagy a kozeli nagyobb varosba, Bragançaba koltoztek.
Az 1974-os forradalom elott a falubeliek szabadon mozoghattak a ket telepules kozott, mivel sokaknak volt foldje a masik oldalon. Viszont kocsival nem lehetett atmenni, csak gyalog vagy lohataon.
Volt egy sajatsagos rendszer a portugal a faluraszben. Minden evben megvalasztottak ket tisztviselot, akik abban az evben iranyitottak a falu ugyeit. Nem lehetett egymas utan ketszer ugyanaz az ember. Volt egy fabot, amin minden rovas egy csalado jelolt. Aki nem vett reszt a kozos foldmuvelesben, vagy kesett a gyulesekrol, kapott egy rovast.  A rovasok azt jelentettek, hogy az idei kozos bortermesbol annal kevesebbet kap. Ekkor a bor volt a penz.
Azt is beosztottak, hogy ki vigyaz a nyajra. Minden ket allat utan egy napot kellett kint lenni. Ez azert volt jo, mert akinek csak ket kecskeje volt, nem kellett minden nap kint lenni veluk, csak kethavonta egy napot.

Rio de Onor

Rio de Onor

Rio de Onor

Rio de Onor

Rio de Onor