A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. január 14., szerda

Egy portugal temetes

Hetfon reggelre meghalt Paulo mamaja. Itt nagyon gyorsan szervezik a temetest, mar masnap delelott 11-kor megvolt. Mi hetfon munka utan elautoztunk Lisszabonbol 3 ora alatt Janeiroba, ahol olyan hideg volt, hogy en sapkaban, salban, polar nadragban aludtam. A konyhaban pedig latni lehetett a leheletet, pedig ott be volt izzitva a kandallo.

Itt a halottashazban virrasztanak az emberek, igaz nem egesz ejjel. Mikor megerkeztunk este 11-kor, mi is odamentunk. Addigra ott volt Paulo apukajanak mind a 11 testvere is. Engem picit sokkolt, hogy mindenki korululte a nyitott koporsot es szabadon lehetett nezegetni. En becsuktam a szemem, mikor mellette mentunk el es a leheto legtavolabbra ultem le. Itt nem szokas koszorut csinaltatni, csak egy darab volt. Itt a legalapabb oszoru 60-70 eurotol kezdodik. Amit ide csinaltattak 120 euro volt es nem neveznem kulonosen szepnek sem. Volt benne 11 voros rozsa meg orhidea. Azt hiszem motthon gorog stilusunak nevezik. Volt meg a koporso vegen ketto masik, ezerfele viraggal.
A temetes also hangon 1000 euronal kezdodik es a hatar a csillagos eg.

A temetes 11-kor kezdodott. Eloszor a ravatalozobol atguritottak a koporsot a templomba, a padok koze es volt egy kb. fel oras mise. Ami szomoru volt, hogy negy embernek szolalt meg  amobilja es egy no meg fel is vette. Amit latott a pap es szova is tette. Megjegyzem, jogosan.
A mise utan a koporsot atguritottak a temetobe. Itt kozel volt a temeto, amugy  egy eleg fura halottas auton szoktak. Altalaban egy furgon, aminek uveges minden oldala es fuggonyok vannak az oldalan.

Ilyen:

Kep forrasa: http://www.gopixpic.com
Aztan itt is mondott a pap nemi szoveget. Es megint felnyitottak a koporsot, hogy aki meg szeretne, utoljara megnezze.
A koporsot nem a temetkezesi vallalat emberei teszik be a sirba, hanem az onkormanyzat emberei. De ezt mar a pap es a tobbi ember sem varja meg, hanem csak a csaladtagok. Itt nincs semmifele textil, amit fole raknak a koporsonak. A sirhelyek csak "egyszemelyesek", nincs dupla sir. Mindenkit egymas fole temetnek, ha lehet. Ha kozel haltak meg egymashoz, akkor egy masik helyre, mert csak kb. 10 ev utan lehet ugyanarra a helyre.

Jogilag nekem(aki unokanak szamitok, mivel nincs kulon szo az unoka baratnojere), ket napot hianyozhatok a munkabol. Igazabol nem is hianyozhatnek, mert meg nem vagyunk hazasok. Ha a szulok halnak meg, akkor 5 nap a maximum. Kaptam igazolast is, amit a munkaadonak megmutathatok. Ezen rajta van a halott, a temetes idopontja es hogy milyen statuszban voltam jelen. A temetes utan irta kezzel a temetkezesi vallalkozo.

A temetes utan nincs halotti tor, mindenki meg beszelgetett a nem sokszor latott rokonokkal aztan meg ment haza ebedelni.