A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket.


2015. november 2., hétfő

Makklisztes magyar kalács

A hetvegen szinte csak esett az eso, ugyhogy tokeletes volt arra, hogy makklisztet keszitsunk. Alentejoban regen nagyon sokat hasznaltak, hiszen ez volt itt elerheto. Eszakon pedig a gesztenye. Aztan leminositettek disznokajanak, de mostanaban ujra kezd feltamadni a makk-mania, egyre tobb helyen lehet sutemenyeket venni. Persze nagyon dragan. De ertheto, nagyon sok melo van vele.
A magyaltolgy makkjat lehet etkezsi celra hasznalni, de nem is minden fajet. Paulo csomo makkot megkostolt es csak egy fanak volt nem keseru makkja. Ezt a benne levo tanninok okozzak. Nagy szerencsenkre ez a makkfa pont a kertunkben van. Egy hete szedte le a makkot Paulo es utana vizben azott. Eleg sok melo van vele, igy csak nagyon gourment eteleket fogunk kesziteni. Szombaton csak kettevagtuk es kiszedtuk a hejabol, vasarnap pedig leforraztuk es leszedtuk a masik hejat. Mintha mandulat pucolnank. Aztan lefagyasztottuk. Egy reszebol pedig keszitettem kenyeret, a masikbol pedig fahejas es kakaos kalacsot.
Allagra es izre majdnem olyan mint a gesztenye. Karacsonykor keszitunk majd makkpuret is a husrolo melle.

Makklisztes magyar kalacs